Konfiskacija deo zakona o potrošnji novog paketa od 1,7 triliona dolara američke Vlade

Američki senat je usvojio zakon po kome se dozvoljava administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena da konfiskuje rusku imovinu u SAD - svima od biznismena, zvaničnika pa sve do kompanija.

Kako je naveo republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem:

Ovakav zakon će nam omogućiti da sakupimo na milijarde dolara za Kijev.

Amandman zakonu su predložili Grejem i guverner Rod Ajlenda senator Šeldon Vajthaus. Amandman je jednoglasno usvojen i dodat paketu od 1,7 triliona dolara namenjenom za troškove američke vlade.

Amandman menja američki zakon i omogućava mu da prodaje svojinu tzv. oligarha i drugih entiteta koji su pod određenim sankcijama. kako objašnjava senator grejem:

Očekujem da će vremenom se nakupiti na milijarde dolara svojine koji će biti poslati kao pomoć Ukrajini.

Ministarstvo pravde SAD je već pozvalo Kongres da izmeni zakon tako da omogući da novac dobijen od konfiskovane imovine Rusa može direktno da se prosledi Ukrajini.

SAD su do danas sankcionisale 1097 ruskih entiteta i 1331 fizičko lice, ukupna vrednost svojine ovih entiteta i osoba je za sada nepoznata.

SAD zajedno sa saveznicima je takođe zamrzla i oko 300 miliona dolara koji pripadaju Ruskoj centralnoj banci. Međutim, ni EU ni SAD do sada nisu pronašli legalan način kako da konfiskuju ovaj novac.

Autor: redportal.rs

#300 miliona

#Bela kuća

#Konfiskacija

#Legalnost

#NATO

#Pomoć Ukrajini

#Ruske nacionalne banka

#SAD

#Saveznici

#Senat

#Vlada

#dolara

#firme

#fizička lica

#imovina

#kompanije

#milijarde

#rusija

#ruska Centralna banka

#ruske svojine

#senator

#sva konfiskovana

#zakon