Da li smo ušli u proces stvaranja kiborg-vojnika?

Francusko ministarstvo odbrane odobrilo je pokretanje programa kojim će se razvijati bionički implanti za vojnike. Po izvornoj zamisli implanti bi imali takva dejstva na vojnike da oni ne bi mogli da osećaju bol, umor ili razne vrste stresova, kako fizičkih tako i psihičkih.

Etički komitet ministarstva dao je odobrenje za pokretanje ovakvih programa uz objašnjenje da Francuska mora da bude u toku sa trendovima razvoja i tehnologijom drugih zemalja, od kojih su neke, po izveštaju koji je prethodio ovoj odluci, već pokrenule slične programe. Najveća opasnost, po autorima ovog izveštaja, leži u tome da bi Francuska mogla da zaostane u borbenoj gotovosti ukoliko i sama ne otpočne razvoj ovih tehnologija, piše Tajms.

Komitet je posebnu pažnju posvetio mogućnosti razvoja posebnih pilula koje bi držale vojnike budnim duži vremenski period, kao i razvoju implanata pomoću kojih bi pripadnici oružanih snaga poboljšali sluh. Takođe je navedeno da postoje planovi i za stvaranje implanata kojim bi se "poboljšao celebralni kapacitet" i različitih medikamenata kojima bi se umanjio bol i stres u slučaju zarobljavanja.

Isti organ je takođe naveo da je neophodno da se obezbede uslovi koji će sprečiti vojnike koji će biti pod dejstvom ovakvih sredstava da postanu bezosećajni, odnosno bez ljudske svesti.

- To nije nešto što će biti pokrenuto odmah, ali moramo misliti na svoju budućnost, jer nemaju svi naše skrupule - izjavila je francuska ministarka odbrane Florens Parli.

Odluka je donesena svega nedelju dana nakon što je američki direktor nacionalne bezbednosti Džon Retklif izjavio za medije da kineske vlasti uveliko rade na stvaranju "veštački poboljšanih vojnika". Izgleda da nas definitivno i čeka stvaranje "univerzalnih vojnika".

Autor: redportal.rs

#Francuska

#bionički implanti

#francuska vojska

#kiborg

#kiborzi