Redovna lista najmoćnijih žena, na vrhu stanje nepromenjeno

Forbs je tradicionalno objavio svoju listu 100 najmoćnijih žena na svetu. Prvo mesto nije iznenađujuće, ali zbog brzih promena u svetskoj politici možemo da očekujemo da će se to promeniti.

Od 100. do 11. mesta svoje mesto su našle Tejlor Svift, Rijana, kraljica Elizabeta, Opra Vinfri, itd. Na vrhu su neka očekivana imena, a svoj nagli uspon zabeležila je buduća potpredsednica Amerike Kamala Heris.

U prvih 10 se nalaze:

10. Gel Bordo - Američka biznismenka i bivša atletičarka. Danas je izvršna direktorka osiguravajuće kuće Anthem Inc. koja je 2. najveća kompanija u Sjedinjenim Državama u kojoj je žena na poziciji izvršnog direktora.

9. Abigejl Džonson - Američka milijarderka. Nasledila je ogromno bogatstvo od oca Neda Džonsona koje se procenjuje na iznos od oko 16.000.000.000 $, a ujedno je i najbogatija osoba u Masačusetsu. Izvršna je direktorka Fidelity kompanije.

8. Ana Patrisija Botin - Španska bankarka koja je od 2014. godine bila izvršna direktorka Santander grupe. Ona je 4. u familiji koja zauzima ovu poziciju.

7. Nensi Pelosi - Američka političarka koja je trenutno na poziciji predsedavajuće američkog Kongresa. Poznata kao jedna od najvećih protivnica Donalda Trampa i njegove politike.

6. Meri Tereza Bara - Američka biznismenka koja se trenutno nalazi na poziciji izvršne direktorke multinacionalne kompanije General Motors.

5. Melinda Gejts - Žena Bila Gejtsa. Veliki filantrop i bivša generalna menadžerka fondacije porodice Gejts, koja važi za najveću svetsku organizaciju za dobrotvornu pomoć ugroženima.

4. Ursula fon der Lejen - Nemačka političarka i predsednica Evropske komisije. Bila je ministarka odbrane u Nemačkoj, a jedno vreme je bila jedan od najvećih kandidata za preuzimanje pozicije generalne sekretarke NATO pakta.

3. Kamala Heris - Američka političarka je u jednom trenutku bila Bajdenova protivnica, ali su u međuvremenu našli zajednički jezik i u tandemu odneli pobedu protiv Donalda Trampa i Majka Pensa.

2. Kristin Lagard - Francuskinja koja je 2019. godine postala 1. žena na čelu Evropske centralne banke, dok je u periodu od 2011. do 2019. godine bila na čelu MMF-a.

1. Angela Merkel - Ovo je 10. put za nemačku kancelarku da se nalazi na 1. mestu 100 najmoćnijih žena, sa tim da će se u 2021. godini verovatno povući sa mesta kancelarke Nemačke nako skoro 17 godina vladavine.

Autor: redportal.rs

#Angela Merkel

#TOP 100