Rukovodioci Tvitera dali su američkom ministarstvu odbrane posebne privilegije da koristi platformu ove društvene mreže za svoje prikrivene onlajn kampanje

Rukovodioci Tvitera dali su američkom ministarstvu odbrane posebne privilegije da koristi platformu ove društvene mreže za svoje prikrivene onlajn kampanje u poslednih pet godina, pokazuju nedavno objavljena interna komunikacija kompanije.

Istraživački novinar Li Fang objavio je osmu seriju dokumenata u utorak, nakon što je novi vlasnik kompanije Elon Musk odobrio objavljivanje u nastojanju da obezbedi transparentnost o dosadašnjim odlukama Tvitera, prenosi RT.

- Uprkos obećanjima o zatvaranju tajnih državnih propagandnih mreža, Tviter dokumenti pokazuju da je ova društvena mreža direktno pomagala u operacijama uticaja američke vojske - napisao je Li Fang. Novinaru je bilo dozvoljeno da traži interne Tviter dokumente preko advokata, "što znači da rezultati pretrage možda nisu bili iscrpni".

Razotkrivena saradnja datira još od 2017. godine, kada je Nathaniel Kahler, zvaničnik koji radi sa Centralnom komandom SAD, poslao mejl na Tviter tražeći verifikaciju i "belu listu" nekoliko desetina naloga na arapskom jeziku koje je CENTCOM koristio "da pojača određene poruke."

Istog dana članovi Tviter tima za integritet primenili su "posebnu oznaku izuzeća" koja je u suštini dala nalozima privilegije verifikacije bez vidljive plave oznake za potvrdu.

Iako je Pentagon navodno obećao da neće skrivati njihovu pripadnost, u jednom trenutku promenjeni su podaci profila i fotografije nekih od ovih naloga, i oni su počeli da se predstavljaju kao obični korisnici ili "nepristrasni" izvori mišljenja i informacija.

Autor: redportal.rs

#Pentagon

#saradnja

#tviter