Primati izašli iz svojih skloništa i šetali se mirno po praznom Zoo vrtu...

Osoblje u Furuvik zoološkom vrtu u južnoj Švedskoj upucali su i ubili tri šimpanze nakon što je sedam njih misterijozno uspelo da pobegne iz zatočeništva. I četvrta šimpanza je upucana ali je preživela.

Portparol vrta Anika Troselius branila je odluku da se upucaju životinje nakon što je vrt bio pod teškim napadom na društvenoj mreži Facebook, kako su izjavili šimpanze se smatraju veoma rizičnim životinjama i da predstavljaju pretnju po život ljudi.

Kako je navedeno u izjavi:

Šimpanze mogu da budu naučene da budu mirne, ali su ekstremno opasne. One su brze, veoma snažne i uopšteno govoreći neustrašive. Svaki sukob može potencijalno da prwraste u situaciju opasnu po život. kada šimpanza uspe da pobegne iz zatočeništva nažalost mora se upucati i eutanazirati.

Zoo vrt je insistirao da nije bilo nikakve mogućnosti niti opcije da se šimpanze uspavaju lekovima, jer bi to zahtevalo da se odrežena osoba približi veoma blizu životinjama, a dok bi sam anestetik ili drugi lek krenuo da deluje tek nakon minimum 10 minuta. Takođe, kako se navodi, nije bilo dovoljno anestetika da bi se efektivno uspavale sve životinje.

Zoo vrt je bio zatvoren za posetioce kada su životinje pobegle, što znači da nije bilo gostiju u parku koji bi bili izloženi eventualnim napadima šimpanzi. Još uvek nije poznato na koji način su šimpanze izašle iz svojih kaveza.

Autor: redportal.rs

#Facebook

#Fejsbuk

#Oružje

#Posetioci

#Pucanj

#UBISTVO

#ZOO vrt

#anestetik

#bes

#egzekucija

#uspavljivanje

#zatvor

#šimpanze

#švedska

#životinje