Ruski predsednik je naveo da će zemlja proširiti trgovinsku saradnju sa novim partnerima

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se za oko 2,5 posto u 2022, saopštio je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Smanjenje BDP-a do kraja godine je projektovano na oko 2,5 procenata, rekao je on, dodajući da se zapadna kalkulacija o padu ruske ekonomije, kao što vidimo, kao što i svi vide, nije materijalizovala, prenosi agencija Tass.

Putin je naveo da će Rusija proširiti trgovinsku saradnju sa novim partnerima, uključujući preusmeravanje tokova gasa ka istočnim susedima, u okviru borbe protiv zapadnih sankcija.

Šef ruske države je u televizijskom obraćanju, kako prenosi Rojters, poručio da ce Rusija razvijati ekonomske odnose sa partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi kako bi osujetila napore Zapada da je ekonomski izoluje.

- Uklonićemo ograničenja u logistici i finansijama. Zapadne zemlje su uvođenjem sankcija pokušavale da potisnu Rusiju na periferiju svetskog razvoja. Mi nikada nećemo ići putem samoizolacije. Naprotiv, širimo i širićemo saradnju sa svima koji su zainteresovani za to - rekao je.

Prema njegovim rečima, sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti i postale su podsticaj za izgradnju ekonomije koja ima potpuni suverenitet.

- Sankcije su stavile mnoge teške zadatke pred našu zemlju. Bilo je problema sa komponentama, nedostatkom tehnoloških rešenja, poremećajima u normalom funkcionisanju logistike. S druge strane, to otvara nove mogućnosti, i postaje podsticaj za izgradnju privrede koja ima potpun, a ne delimičan tehnološki, proizvodni, kadrovski i naučni suverenitet - rekao je Putin.

Kako prenosi Tass, on je naglasi da je važno ne samo da se neke uvozne stavke zamene domaćim, već da je potrebno ostvariti liderstvo u ključnim, vitalnim oblastima, kao što su veštačka inteligencija, transfer podataka, nove industrijske tehnologije.

Podsetio je i na svoj plan izgradnje novog gasnog čvorišta u Turskoj, navodeći da ce cene za prodaju gasa Evropi biti definisane korišćenjem te elektronske platforme.

Putin je kazao da Rusija nema potrebe da se zadužuje u inostranstvu i da zahvaljujući snažnom platnom bilansu...ne mora da bude u ropstvu.

Očuvana je otpornost javnih finansija Rusije. Od kraja januara do novembra ove godine, savezni budžet beleži suficit od 560 milijardi rubalja (8,22 milijarde evra), a konsolidovani budžet suficit od 1,45 biliona rubalja (21,3 milijarde evra), precizirao je ruski lider.

Putin je takođe saopštio da je Rusija izvezla oko 22 miliona metričkih tona žitarica u poslednjih pet meseci, pretežno u azijske i afričke zemlje, i da je spremna da isporuči još 4-5 miliona tona do kraja godine.

Autor: Tanjug

#2 odsto

#Vladimir Putin

#pad BDP-a

#ruska ekonomija