Partner Eve Kaili je takođe navodno priznao da je njegova uloga u zločinačkoj organizaciji bila da upravlja novcem

Partner bivše potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili Frančesko Đorđi, koji će ostati u pritvoru još mesec dana, izvinio se za ono što je uradio, u slučaju koji je potresao Evropsku uniju, prenosi italijanski list La Republika.

Giorgi je priznao tužiocu Majklu Klesu, koji vodi istragu, da je bio deo organizacije koja je iskoristila i Maroko i Katar da utiče na njihove odnose sa Evropom. Frančesko Đorđi, Eva Kaili, Antonio Panceri i četvrta osoba optuženi su za korupciju, pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije.

U svom izvinjenju, Đorđi takođe kaže da je potvrdio da je bivši italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Antonio Panceri bio "mozak" organizacije. Pancerijev advokat je, pak, na pitanje Le Soara posle Đorđijevog izvinjenja odgovorio da "nemam takve informacije". "Sve što imam da kažem je da ne postoji jer nemamo pristup ovom dokumentu koji ste videli. Ovo je povreda poverljivosti procesa".

Kako je prenela La Republika, Đorđi je rekao sudijama da „oslobode mog partnera” nakon njegovog izjašnjavanja o krivici.

- Sve sam to uradio za novac koji mi nije bio potreban“, reči su, prema pisanju italijanskog lista, kojima je Đorđi potvrdio svoju umešanost u slučaj Katara. Frančesko Đorđi se srušio pred briselskim sudijama, priznao da je postupio protivzakonito i izrazio kajanje - dodaje La Republika.

Partner Eve Kaili je takođe navodno priznao da je njegova uloga u zločinačkoj organizaciji bila da upravlja novcem. Istovremeno, čini se da je u svom izvinjenju "naveo" još dva imena koja su dobila novac od Pancerija: italijanskog poslanika Socijalističke partije u Evropskom parlamentu Andrea Cozzolina i Belgijanca Marka Tarabelu, poslanika EP čija je kuća poslednja pretresena. U subotu u prisustvu njegove predsednice Evropskog parlamenta Roberte Mecole, kako nalaže belgijski zakon.

Saradnik Tarabele, upitan o slučaju, rekao je da belgijski evroposlanik "ne želi da komentariše navodne elemente istrage. Ostaje na raspolaganju pravdi. On kategorički negira da je bio primalac bilo kakve ponude ili najmanje sume novca od bilo koga".

Autor: redportal.rs

#Eva kajli

#Evropski parlament

#korupcija