Prema objavljenim dokumentima, kontrolori znali da bivši predsednik SAD nije pozivao na nasilje

Društvena mreža Tviter je za stalno suspendovala nalog bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu samo nekoliko dana nakon pobune na Kapitolu koja je izbila 6. januara. Čak i sami zaposleni su u međusobnom razgovoru priznali da nisu imali nikakav dokaz prema kojem bi argumentovano mogli da suspenduju nalog nekadašnjem američkom predsedniku.

Kako je sa sam Ilon Mask CEO Tviter kompanije odgovorio:

Pod pritiskom stotina zaposlenih aktivista, Tviter je suspendovao trampa, čak iako su sami priznali da nije prekršio NIJEDNO pravilo platforme.

Iako su poruke među Tviter zaposlenima otkrile sveopšti nemir jer je, kako je tobož navedeno, otkriveno da će Tramp pokušati da vešto koristi platformu da pokrene nasilje bez kršenja pravila, sa druge strane vidi se jasna i opšta saglasnost da Tramp nije zapravo pozivao na nasilje - čak ni figurativno.

Međutim uprkos tome, na stotine zaposlenih u kompaniji je napisalo otvoreno pismo Washington post novinskoj agenciji u kome zahtevaju da Džek Dorsi (tadašnji CEO) suspenduje predsednika sa platforme. Otišli su toliko daleko da su mnogi insinuirali da je njihov šef imao ulogu u pobuni na Kapitolu - koju su mnogi već počeli tada da nazivaju pokušajem puča.

Načelnica departmana kompanije zaduženog za zakonske poslove Vijaja Gade reagovala je na sugestiju da su Trampove tehnički nevine izjave kodirani pozivi na dalje nasilje. U isto vreme posebni članovi tima zaposlenog u Tviter kompaniju prihvatili su oberučke ideju da je Tramp lider terorističke grupe odgovorne za nasilje i smrt "poput Hitlera" - stoga, posmatrajući sumarno sve njegove tvitove, treba da bude suspendovan.

Ubrzo nakon toga organizovan je sastanak nakon koga je Tviter objavio Trampovu permanentnu suspenziju sa platforme usled tzv. "rizika od daljeg poziva na nasilje".

Nijedno Tviter pravilo nije prekršeno.

IZVOR: Twitter / @bariweiss

Autor: redportal.rs

#Donald Tramp

#Twiter

#Twitter

#kršenje

#nema kršenja

#nevin

#pravila

#predsednik SAD

#suspenzija

#tramp