Mađarska zauzvrat dobila odmrzavanje dela fondova

Ambasadori EU postigli su kompromis za oslobađanje dela evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, što je omogućilo da Budimpešta ukine blokadu za makrofinansijsku pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra u 2023. godini.

- Ambasadori EU su sinoć u principu odobrili pomoc Ukrajini od 18 milijardi evra, minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije, odobrenje plana oporavka Mađarske i sporazum o uslovljavanju - navelo je češko predsedništvo na svom Tviter nalogu.

Mađarski premijer Viktor Orban pretio je da će da blokira finansijsku pomoc Ukrajinim, ako druge zemlje članice EU blokiraju plan oporavka i koheziona sredstva planirana za njegovu zemlju.

Budimpešta je odbijala i da pristane na minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije.

Preporuka Evropske komisije zemljama članicama je bila zamrzavanje 7,5 milijardi evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, s obzirom na to da poslednje reforme koje je Budimpešta usvojila za borbu protiv korupcije i dalje nisu bile dovoljne.

Isplata 5,8 milijardi evra iz plana ekonomskog oporavka koji je predstavila Budimpešta, takođe je obustavljena zbog realizacije reformi u oblasti vladavine prava.

Države članice uzele su u obzir najnovije mere koje je nedavno usvojio mađarski parlament da bi ublažile uslovljavanje nametnuto Mađarskoj.

Kompromis postignut u ponedeljak smanjuje zamrznuta evropska sredstva na 6,3 milijarde evra, kako bi podstakla Budimpeštu da ispoštuje mere koje su tražili njeni partneri.

Kompromis treba da bude usvojen zvanično u četvrtak na samitu EU lidera.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Evropska unija

#Mađarska

#Orban