pPištolj marke Glok je omiljeno oružje mnogih policija i specijalnih jedinica

Poznati austrijski proizvođač pištolja Glok ostvario je u 2021, drugu godinu zaredom, rekordne rezultate, pa je tako prihod porastao za 13,9 odsto na 888,8 miliona evra.

- Prošla godina bila je obilježena povećanom potražnom i proizvodnjom na limitima kapaciteta tokom cijene 2021 - navodi se iz koncerna.

Prema pisanju bečkog dnevnika Kurir dobit kompanije, prije poreza, je porasla za oko 50 miliona evra na 262,69 miliona evra. Kada se oduzmu svi porezi i obaveze dobit kompanije je 197,3 miliona evra.

Istovremeno je kompanija povećala i broj zaposlenih za 380 na 2.360 i to prije svega u američkom proizvodnom pogonu. Potražnja u SAD je velika, a na dobit kompanije uticao je i sporazum sklopljen sa francuskom vojskom.

Naime francuska vojska naručila je 75.000 pištolja i dodatnu opremu. Što se ostalih poslovnih dogovora tiče, Glok ne želi da ih iznosi u javnost.

Inače, pištolj marke Glok je omiljeno oružje mnogih policija i specijalnih jedinica. Tako ih koristi FBI, portugalska policija, i mnoge druge. I u Austriji je Glok već decenijama standardna oprema austrijske policije i vojske.

Autor: redportal.rs