Najsmrtonosnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina, sa 12 prijavljenih smrtnih slučajeva

Broj novinara i medijskih radnika koji su poginuli na dužnosti u 2022. godini porastao je za više od 40% u odnosu na prošlu godinu, navodi se u novom izveštaju.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) kaže da je 67 medijskih profesionalaca ubijeno na poslu u ciljanim napadima ove godine, u odnosu na 47 godinu ranije, što je preokret u odnosu na pad uočen prethodnih godina.

- Povećanje broja ubistava novinara i drugih medijskih radnika ozbiljan je razlog za zabrinutost i još jedan poziv na buđenje vladama širom sveta da preduzmu mere za odbranu novinarstva, jednog od ključnih stubova demokratije - rekao je general IFJ. sekretar Entoni Belanger.

Porastu ubistava najviše su doprineli rat u Ukrajini, građanski nemiri na Haitiju i aktivnosti kriminalnih organizacija u Meksiku, saopštila je briselska organizacija koja predstavlja oko 600.000 novinara iz 146 zemalja.

Najsmrtonosnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina, sa 12 prijavljenih smrtnih slučajeva, dok su Severna i Južna Amerika bili najsmrtonosniji regioni, sa 29 smrtnih slučajeva.

Izveštaj, objavljen uoči Dana ljudskih prava, takođe ukazuje na porast političke represije i beleži da je najmanje 375 novinara zatvoreno zbog svog posla, što je 10 više nego prošle godine. Najviše ih je u Kini, Mjanmaru, Turskoj, Iranu i Belorusiji.

Autor: redportal.rs

#IFJ

#novinari

#stradanje