Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je kritikovao one zemlje – uključujući neke članice NATO-a – koje podržavaju i šalju oružje terorističkim organizacijama u severnoj Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska nastavlja sa naporima da riješi tekući rat između Rusije i Ukrajine i dodao da će u tu svrhu uskoro razgovarati sa svojim kolegama na obje strane sukoba.

U cilju rešavanja ove krize, u nedelju ću imati razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Razgovaraću i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim - rekao je Erdogan na TRT Svetskom forumu u Istanbulu.

Erdogan je rekao da Turska želi dalje da ojača sporazum o koridoru žitarica, koji je pomogla da se postigne ovog leta, „i, Putinovim rečima, da šalje hranu kroz ovaj žitni koridor u nerazvijene zemlje“.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji su zaustavljeni u februaru zbog rata Rusije protiv Ukrajine, podseća Anadolija.

Nekoliko dana pre njegovog predviđenog isteka, ugovor o žitu je produžen za još 120 dana, počev od 19. novembra.

Erdogan je rekao da Turska od početka krize vodi intenzivnu diplomatiju po principu da u ratu neće biti pobednika, dodajući da je njegova zemlja pionir mirovne diplomatije koja će biti primer svetu.

- Dok smo snažno branili teritorijalni integritet Ukrajine, protivili smo se podsticanju tenzija u regionu iracionalnom politikom prema Rusiji - dodao je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je kritikovao one zemlje – uključujući neke članice NATO-a – koje podržavaju i šalju oružje terorističkim organizacijama u severnoj Siriji koje prete Turskoj, kao i regionalnoj stabilnosti.

- Uprkos našim žrtvama, Turska nikada neće zaboraviti kako je napuštena u borbi protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju ozbiljnu pretnju - dodao je on.

U Istanbulu je danas počelo šesto izdanje TRT Vorld Foruma, dvodnevne godišnje manifestacije na kojoj se raspravlja o globalnim problemima.

Na Forumu koji se ove godine održava pod temom „Mapiranje budućnosti: neizvesnosti, realnosti i mogućnosti“ okupili su se akademici, novinari, intelektualci, političari i članovi civilnog društva iz celog sveta.

Autor: redportal.rs

#Erdogan

#Zelenski

#putin

#razgovor