Podsetio je da je Austrija ove godine imala već više od 100.000 nelegalnih migranata, od kojih čak 75.000 nije registrovano

Austrija ostaje pri svom stavu protiv širenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju, istakao je danas ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.

- Danas ću glasati protiv širenja Šengena na Bugarsku i Rumuniju - podvukao je on.

Karner je, pred današnju sednicu ministara unutrašnjih poslova EU, na kojoj bi trebalo da se donese odluka o širenju Šengena, obrazložio stav Austrije velikim brojem tražioca azila.

Austrija se ne protivi prijemu Hrvatske u Šengenski sporazum, ali ne prihvata Rumuniju i Bugarsku i takav stav ima jedina u EU. Da bi odustala od veta Austrija traži dodatne mere Evropske komisije u obustavljanju migranstkog talasa.

- Pogrešno je da jedan sistem, koji na mnogim mestima ne funkcioniše, bude proširen - objasnio je Karner.

Podsetio je da je Austrija ove godine imala već više od 100.000 nelegalnih migranata, od kojih čak 75.000 nije registrovano.

Dalji dokaz da Šengen ne funkcioniše su, kaže, brojne kontrole između zemalja članica. Karner smatra da treba odložiti odlučivanje o proširenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju.

- Nije sada vreme da se preduzme taj korak - podvukao je on.

Austrija je gotovo jedina zemlja koja je najavila veto na proširenje Šengena, a samo u vezi Bugarske Holandija je izrazila svoju zabrinutost.

Autor: redportal.rs

#Austrija

#Bugarska

#Karner

#rumunija

#šengen