Bela kuća je saopštila danas da je Sijeva poseta pirmer pokušaja Kine da izvrši uticaj, ali da to neće promeniti politiku SAD prema Bliskom istoku.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je danas u Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao sa liderom te zemlje Muhamedom bin Salmanom, kao i liderima drugih zalivskih i arapskih zemalja, kako bi sa njima razgovarao o jačanju jedinstva i saradnje, prenosi Rojters.

Očekuje se da Kina potpiše ugovore vredne 30 milijardi dolara sa Rijadom, kao i niz sporazuma sa drugim zalivskim zemljama, navodi saudijska novinska agencija SPA.

Kako navodi Rojters, na taj način će se produbiti veze između Kine koja je najveći svetski potrošač energije i glavni trgovinski partner zalivskih proizvođača nafte i gasa, sa Saudijskom Arabijom, koja je za Kinu najveći dobavljač nafte.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman je rekao da će ta zemlja ostati pouzdani energetski partner Kine.

„Naša saradnja je pomogla da se održi stabilnost globalnog tržišta nafte, i Saudijska Arabija će ostati pouzdan partner Kine u ovoj oblasti“, rekao je on i dodao da će te dve zemlje nastojati da pojačaju saradnju u lancima snabdevanja energijom, između ostalog i postavljanjem regionalnog centra za kineske fabrike u Saudijskoj Arabiji.

Sijev sastanak i direktni razgovori sa Saudijskom Arabijom predstavljaju „epohalnu prekretnicu u istoriji kinesko-arapskih odnosa“, rekla je portparolka kineske diplomatije Mao Ning i dodala da će Peking nakon ovoga dati „snažnu izjavu o jačanju jedinstva i saradnje“.

Prema navodima Rojtersa, vlasti u Rijadu su frustrirane postepenim odvajanjem Vašingtona od Bliskog istoka, a Kinu vide kao priliku za ekonomsku dobit bez tenzija.

Bela kuća je saopštila danas da je Sijeva poseta pirmer pokušaja Kine da izvrši uticaj, ali da to neće promeniti politiku SAD prema Bliskom istoku.

Autor: Tanjug

#SAD

#Si Đinping

#poseta

#saudijska arabija