Kineska ambasada u SAD saopštila je da se Kina "odlučno suprotstavlja i bori se protiv sajber krađe i hakovanja"

Od 2020. godine, kineski hakeri su ukrali desetine miliona dolara američke pomoći namenjene prevazilaženju pandemije Covid-19, saopštila je američka tajna služba.

Tajna služba je potvrdila izveštaj koji je objavio NBC da je za krađu odgovorna kineska hakerska grupa poznata u bezbednosnoj zajednici kao "APT41" ili "Vinnti". „APT41“ je veoma uspešna sajber-kriminalna grupa koja je uz pomoć vlade izvršila niz upada, a motiv je uglavnom bio finansijske prirode.

Nekoliko članova grupe optuženo je u Sjedinjenim Državama 2019. i 2020. za špijuniranje više od 100 kompanija, uključujući firme za razvoj softvera, pružaoce telekomunikacionih usluga, kompanije za razvoj video igara i kompanije za društvene mreže.

- Nažalost, Komunistička partija Kine izabrala je drugačiji put da učini Kinu bezbednom od sajber napada dok napada kompjutere izvan Kine kako bi ukrala intelektualnu svojinu u korist Kine - rekao je tada bivši zamenik državnog tužioca Džefri Rozen.

Kineska ambasada u SAD saopštila je da se Kina "odlučno suprotstavlja i bori se protiv sajber krađe i hakovanja" i odbacuje "neosnovane optužbe" na račun svoje zemlje.

Autor: redportal.rs

#SAD

#hakeri

#kina