Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi

Njujork i Singapur dele prvo mesto na vrhu liste najskupljih gradova sveta u 2022. godini, dok je prošlogodišnji lider Tel Aviv sada na trećem mestu.

Njujork i Singapur su na vrhu liste pre svega zbog udvostručenja cena energenata u velikim gradovima, pa su Moskva i Sankt Peterburg napredovali za 88 mesta, prenosi britanski Gardijan.

Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi, pa su tako šest od osam najvećih skokova zabeležili gradovi SAD, predvođeni Atlantom, pošto je američki dolar naglo ojačao prema gotovo svim svetskim valutama.

S druge strane, na listi su pali i gradovi u zemljama sa depresirajućim valutama, pri čemu su Tokio i Osaka sa 13. i 10. mesta u 2021. pali na 37. i 43. mesto.

Gardijan je objavio da su Stokholm i Luksemburg zabeležili najveći pad na listi, a Damask u Siriji i Tripoli u Libiji su na dnu liste od 172 grada uključena u istraživanje.

- Ukoliko rat u Ukrajini ne eskalira, predviđamo da će cene hrane, energije i sirovina kao što su metali verovatno naglo pasti 2023. godine u odnosu na tekuću godinu, što bi moglo dovesti do pada troškova života u gradovima - stoji u istraživanju.

Autor: redportal.rs

#Gradovi

#Jačanje valute

#najskuplje