U septembru je Institut za statistiku predvideo da bi Italija mogla da izgubi skoro petinu svojih stanovnika 😮

Broj stanovnika u Italiji smanjen je na 58,9 miliona. Stanovništvo stari veoma brzo u poređenju sa populacijom u ostatku Evropske unije. Ovo je saopštio Nacionalni institut za statistiku Italije. (ISTAT).

Smanjenje i starenje stanovništva je glavna briga za stagnirajuću ekonomiju poput italijanske, jer je povezano sa smanjenom produktivnošću, manje inovacija i višim troškovima socijalne zaštite, između ostalih problema.

Prema prvim preliminarnim podacima, od 1. januara 2022. godine (lokalno) stanovništvo je smanjeno na 58,983 miliona ljudi - rekao je predsednik Nacionalnog instituta za statistiku Italije Đan Karlo Blangardo u obraćanju italijanskom parlamentu.

Blanjardo, koji je renomirani stručnjak za demografiju, rekao je da nacionalna populacija opada stalnim tempom od 2014. godine, uz kumulativni gubitak od 1,36 miliona ljudi.

Demografsku perspektivu naše zemlje karakteriše značajno povećanje životnog veka i podjednako izražen pad nataliteta, što dovodi do mnogo bržeg starenja stanovništva u odnosu na ostatak Evrope - objasnio je Blangardo.

U septembru je Institut za statistiku predvideo da bi Italija mogla da izgubi skoro petinu svojih stanovnika, pri čemu će broj stanovnika pasti sa 59,2 miliona u 2021, na 54,2 miliona do sredine veka i na 47,7 miliona u primarnom scenariju 2070. godine.

Podrška italijanskim porodicama navedena je među prioritetima nove desničarske vlade premijera Đorđa Melonija. U svom budžetu za 2023. predložila je smanjenje poreza na promet proizvoda za negu beba i povećanje dečijeg dodatka.

Autor: redportal.rs

#Italija

#demografija

#stanovnici