Populacija foka u Kaspijskom moru je drastično opala u poslednjih nekoliko decenija zbog prekomernog lova i industrijskog zagađenja

Oko 2.500 mrtvih foka pronađeno je na obalama Kaspijskog mora u južnom ruskom Dagestanu i za sada nema znakova da su ubijeni nasilno, rekli su lokalni zvaničnici.

Prvi izveštaji su pokazali da je reč o oko 700 mrtvih foka, ali je daljom pretragom na terenu utvrđeno da ih ima najmanje 2.500, a moguće je da ih ima i više. Od 2008. godine Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila je kaspijske foke ugroženom vrstom.

Šef Kaspijskog centra za zaštitu životne sredine Zaur Gazipov istakao je da su foke, prema prvim rezultatima istrage, uginule pre oko dve nedelje i da do sada nisu pronađeni dokazi da su ubijeni ili uhvaćeni u ribarsku mrežu. Stručne ekipe su uzele uzorke sa pečata kako bi laboratorijskim ispitivanjem utvrdili uzrok smrti.

Populacija foka u Kaspijskom moru je drastično opala u poslednjih nekoliko decenija zbog prekomernog lova i industrijskog zagađenja. Pre oko 100 godina bilo je više od milion foka, a poslednje procene govore da ih je ostalo samo 70.000.

Autor: redportal.rs

#Kaspijsko more

#foke

#rusija