Neki je opisuju i kao najburniju debatu ikada

Na pozornici u Klivlendu je bio pravi verbalni rat. Sa jedne strane nalazio se Donald Tramp sa agresivnim upadima, dok sa druge strane Bajden snažnim kritikama nije štedeo svog protivnika.

Moderatora Krisa Valasa kritikuju i Demokrate i Republikanci. Plavi (Demokrate) govore da je dopustio Trampu da uništi celu debatu, dok mu crveni (Republikanci) poručuju da pređe na televizije koje su, po republikanskom mnjenju, naklonjene Bajdenu. Novinar Foks Njuza je na trenutke gubio konce i nije mogao da kontroliše vrelu atmosferu u Klivlendu.

Ovakva atmosfera je duboko uzdrmala i polarizovala već podeljeno američko društvo. Jedna od glavnih posledica jeste predlog da moderator (u drugoj debati će to biti Stiven Skuli iz C-SPAN) naredne debate dobije diskreciono pravo da ugasi mikrofon onom predsedničkom kandidatu koji upada u reč svom protivniku koji je dobio prostor da govori o zadatoj temi. Pojavili su se čak i zahtevi da se otkažu preostale dve debate, međutim mala je verovatnoća da se tako nešto dogodi.

Ko je izašao kao pobednik?

Još jednom je američka javnost potpuno podeljena i nema adekvatnog odgovora na ovo pitanje. Anketa CNN televizije daje rezultat u kom 60% ispitanika tvrdi da je Bajden bio pobednik debate, dok npr. u anketama na Tviteru gde je učestvovalo više od 300.000 korisnika, više od pola njih glasa za Trampa.

IZVOR: TW / @Politics_Polls

IZVOR: TW / @Politics_Polls

Na kraju, teme otvorene u prvoj debati će se preliti i na drugu debatu u Majamiju. Pojedini analitičari kao najveći Trampov minus navode izbegavanje odgovora na pitanje o "beloj nadmoći" koje je poslednjih meseci aktuelnije nego ikad. Drugi ističu Bajdenovu zbunjenost, pa je tako o broju preminulih od koronavirusa govorio: "Dvesta mil...Dva milio....Dvesta hiljada" i pripisuju je Trampovoj strategiji zbunjivanja agresivnim upadicama.

A spektakl je tek počeo.

Autor: redportal.rs

#2020

#Amerika

#Debata

#Izbori

#Predsednik

#SAD

#Srbija

#bajden

#predsednički izbori

#tramp