Najstariji saveznik SAD

Američki predsednik Džo Bajden ugostio je francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beloj kući u četvrtak, čime je započeta zvanična državna poseta koja ima za cilj da ojača savez između SAD i Francuske kako Makron počinje sve više da poprima obličje najvažnijeg saveznika u konfliktu u Ukrajini.

Kako je predsednik Bajden izjavio na formalnoj ceremoniji u Beloj kući:

Naša srca vam daju najtoplije gostoprimstvo i sreću što možemo da ugostimo tako bliske prijatelje u Beloj kući. Prava je čast da mogu da vas ugostim u prvoj državnoj poseti tokom trajanja moje administracije i što možemo da proslavimo snagu i vitalnost veza između Francuske i SAD.

Nakon uvodnih reči Bajdena, Makron je odgovorio:

Kako se rat vratio u Evropu, nakon ruske agresije na Ukrajinu i svih kriza koje su nastale kao posledice toga sa kojima se naše zajednice suočavaju, ponovo ćemo morati da postanemo braća po oružju.

Nakon prošlogodišnjeg pada u diplomatskim odnosima između dve zemlje nakon što su SAD i Australija izbacile Francusku iz dogovora oko kupovine podmornica (Francuska je već postigla dogovor sa Australijom kada je SAD preuzela ugovor), dva lidera i njihove zemlje su reizgradile blizak odnos, kako je i sam predsednik Bajden naveo u uvodnom govoru.

Kako je Bajden izjavio i naglasio, Francuska je najstariji saveznik SAD i nepokolebljiv partner. Tim rečima je želeo da asocira na istoriju na odnose od tokom tzv. Revolucionarnog rata (rata za nezavisnost SAD od Velike Britanije) pa sve do iskrcavanja saveznika na obalama Normandije u Drugom svetskom ratu. Bajden je nakon toga i dodao:

Alijansa između naše dve nacije ostaje presudna za bezbednost i za našu zajedničku odbranu obeju zemalja.

Bajden je izjavio da su obe zemlje ujedinjene protiv ruskog brutalnog rata u Ukrajini i izjavio je da dve zemlje sarađuju na tome da osiguraju da tzv. demokratije uvek ispune svoje dato obećanje po više različitih tačaka.

Na kraju je dodao da će savez samo sve više jačati u decenijama koje dolaze.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Makron

#SAD

#Saveznici

#Saveznik

#bajden

#braća po oružju

#najstariji

#poseta

#vašington