PATRIOT za Ukrajinu iz NEMAČKE

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas i apelovao na Nemačku da donira američke PATRIOT PVO sisteme Ukrajini što je pre moguće:

Poruka je prosta, dajte nam PATRIOT što je pre moguće. To je sistem koji je Ukrajini potreban da zaštiti civilnu populaciju i svoju kritično važnu infrastrukturu.

Izjava Kulebe dolazi nakon što je ministar odbrane Poljske Marius Blaszčak izjavio prošle nedelje da Berlin može biti taj koji će direktno poslati PATRIOT sisteme Ukrajini pre no Poljska. Ministar odbrane Nemačke Kristin Lambreht odgovorila je naglašavajući da je korišćenje NATO sistema van njene teritorije odluka koju treba da donese ceo kolektiv NATO. Kako je Kuleba odgovorio:

Ovo nije ofanzivno oružje. Ako je Nemačka spremna da pruži PATRIOT sisteme Poljskoj, a Poljska nema nikakvih problema da te sisteme preda Ukrajini, onda mislim da je rešenje za Nemačku vladu poprilično jasno. Spremni smo da ih prihvatimo, spremni smo da upravljamo tim sistemima na najsigurniji i najefikasniji način- I da ponovim, želeo bih da naglasim opet da je u pitanju defanzivno oružje. Radićemo sa nemačkom vladom na rešenju ovog pitanja.

Berlin je inicijalno ponudio PATRIOT sisteme Poljskoj nakon što je zalutala ukrajinska PVO raketa pala na njenu teritoriju usmrtivši dvoje ljudi.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Kuleba

#Lambreht

#Ministar

#NATO

#Nemačka

#Oružje

#PATRIOT

#PVO

#SAD

#Sistemi

#Ukrajina

#apel

#defanzivni sistem

#ministar odbrane

#poljska

#rusija

#zahtev