Kineski nuklearni arsenal verovatno će biti utrostručen na 1.500 bojevih glava do 2035. godine

Kineski nuklearni arsenal verovatno će biti utrostručen na 1.500 bojevih glava do 2035. godine, saopštio je danas Pentagon u novom izveštaju i ukazao na modernizaciju avijacije te zemlje, piše Blic.

Vašington je ranije proglasio Kinu za najveći izazov za SAD u narednom periodu, a u godišnjem izveštaju naglašeno je da je ta zemlja unapredila svoje nuklearne i konvencionalne snage.

- Ministarstvo odbrane procenjuje da je kineska operativna zaliha nuklearnih bojevih glava premašila 400. Ukoliko Kina nastavi nuklearno širenje ovim tempom, verovatno će imati zalihu od oko 1.500 bojevih glava do 2035. godine - navodi Pentagon.

Taj broj je i dalje daleko manji od arsenala SAD i Rusije. Obe ove zemlje poseduju po nekoliko hiljada atomskih bojevih glava.

Peking radi i na modernizaciji svog balističkog raketnog arsenala, a 2021. je izvršio 135 probnih lansiranja - "više nego ostatak svijeta zajedno", ne računajući projektile ispaljene u ratnim sukobima, piše u izveštaju.

Pentagon ocjenjuje da kineska borbena avijacija ubrzano sustiže zapadne vazduhoplovne snage i da je Kina trenutno treća u svetu sa više od 2.800 borbenih aviona.

Autor: Srna

#Bojevo oružje

#Pentagon

#kina

#nuklearni rat