Misija Artemis ide po planu 💪

Kako prenosi portal Mondo, letelica Orion koja je centralni deo Artemis 1 misije agencije NASA, stigla je do najudaljenije tačke na svom putu, udaljene čak 434.523 kilometara od Zemlje. Orion se udaljio i 64.374 kilometara od tamne strane Meseca i postavio novi rekord, jer je to ujedno i najveća distanca na koju se neka letelica namenjena ljudskoj posadi udaljila od naše planete. Prethodni rekord je postavljen davne 1970. godine tokom Apolo 13 misije, čija letelica je dosegla udaljenost od 400.171 kilometar od Zemlje.

Kako je izjavio vodeći direktor leta misije Artemis I Rik Labrod:

Slike su bile lude, Zaista je teško artikulisati kakav je osećaj. Zaista je neverovatno biti ovde i videti to.

Ovaj probni let bez posade je samo preteča misije sa članovima posade koja će se desiti u narednim godinama, a najverovatnije 2024. Nakon toga, očekuje se da NASA konačno vrati ljude na površinu Meseca u Artemis 3 misiji, prvi put nakon 1970-ih godina.

Orion, naravno, ima još posla. Misija ove letelice neće biti završena dok ista ne manevriše oko Meseca, vrati se na Zemlju, preživi ponovni ulazak u atmosferu, padne u okean i ne bude pronađena blizu obale San Dijega, što bi trebalo da se dogodi 11. decembra.

Međutim, misija se odvija tako dobro da je NASA odlučila da doda ciljeve, kao što je ispaljivanje različitih potisnika u dužim intervalima nego što je planirano, kako bi verifikovala njihove performanse. Ovaj zadatak će dodatno povećati poverenje agencije u kapsulu i njen propulzivni servisni modul koji je obezbedila Evropska svemirska agencija.

Sve u svemu, 31 od 124 osnovna cilja misije Artemis 1 je uspešno završeno. Mnogi od njih se odnose na performanse SLS rakete, a kada su u pitanju preostali ciljevi - jedna polovina je u toku, a druga tek treba da se završi. Većina njih se odnosi na sletanje nazad na Zemlju, kao što je sistem za raspoređivanje padobrana.

Autor: mondo.rs

#ARTEMIS I

#ARTEMIS III

#Artemida

#Mesec

#Putovanje

#Sletamnje

#na mesec

#najudaljenije mesto

#nasa

#planeta

#povratak

#rekord

#svemir

#zemlja