Majkl Luis, izvršni direktor EON-a, precizirao je da je kompanija zabležila smanjenje od 10 do 15 odsto

Britanska domaćinstva smanjila su potrošnju energije i gasa za oko 10 odsto zbog rasta troškova života i inflacije, piše Gardijan, pozivajući se na dva glavna dobavljača energije, prenosi Blic.

Prema provajderu komunalnih usluga EON, koji ima 5,6 miliona kupaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, zemlja je zabležila "dvocifreni" pad potrošnje energije tokom proteklih nedelja.

Majkl Luis, izvršni direktor EON-a, precizirao je da je kompanija zabležila smanjenje od 10 do 15 odsto, navodi list.

Jutiliti verhaus, snabdevač za oko 800.000 kupaca, takođe beleži pad potrošnje od 10 odsto.

Endrju Lindzi, izvršni direktor matične kompanije Jutiliti verhaus Telekom plus, rekao je za Gardijan da očekuju "dalji pad potrošnje jer građani samo regulišu svoju potrošnju".

U oktobru je britanski elektroenergetski operater Nešenel grid predstavio plan za vanredne situacije koji predviđa sistematske tročasovne nestanke struje u zemlji u slučaju hladne zime i prekida isporuke ruskog gasa.

Prema britanskom energetskom regulatoru Ofgemu, Velika Britanija se suočava sa nestašicom gasa uzrokovanom tekućom energetskom krizom, zbog čega bi neke elektrane na gas mogle čak i bankrotirati.

Zapadne zemlje i njihovi saveznici suočavaju se sa ogromnom energetskom krizom i bore se da popune svoje rezerve gasa na vreme za grejnu sezonu nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Sankcije i vojna operacija rezultirali su značajnim poremećajima u lancima snabdevanja i skokom cena energije širom sveta.

U Velikoj Britaniji, rastući troškovi života pogodili su milione domaćinstava.

Autor: blic.rs

#Velika Britanija

#domacinstvo

#elektricna energija