Očekuje se da će Kudrin napustiti dosadašnju funkciju kako bi preuzeo rukovodeću poziciju u Jandeksu

Ruski predsednik Vladimir Putin i bivši ministar finansija Aleksej Kudrin razgovarali su o budućnosti ruskog tehnološkog giganta Jandeksa na sastanku održanom kasno u četvrtak uveče, rekle su Rojtersu danas tri osobe upoznate s tim.

Prema njihovim rečima, očekuje se da će Kudrin, jedan od najviših ekonomskih funkcionera u zemlji i dugogodišnji Putinov saradnik, napustiti funkciju šefa Revizorske komore Rusije da bi preuzeo rukovodeću poziciju u Jandeksu.

Budućnost ove kompanije, koja dominira na ruskom tržištu onlajn pretraživača i usluga deljenja vožnje, a ima i poslovne aktivnosti u inostranstvu, poslednjih meseci je predmet spekulacija u ruskim medijima.

Pojedini zapadni listovi su objavili danas da Jandeksova matična kompanija, koja je registrovana u Amsterdamu, navodno namerava da proda biznis u Rusiji i prekine veze s matičnom zemljom.

Prema NJujork Tajmsu, sankcije Zapada prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu onemogućile su Jandeksu dalji razvoj i unapređenja njegovih projekata, zbog čega planira da proda nove tehnologije na kojima radi na tržištima van matične zemlje, jer su kompaniji potrebne zapadne tehnologije i stručnjaci da bi ostvarila pun potencijal.

Kako piše njujorški dnevnik, kompanija razmatra prodaju više svojih preduzeća kao što su internet pretraživač, dostava hrane i aplikacija za deljenje vožnje, ali namerava da nastavi da nudi te uslige u okviru svoje ruske podružnice, što verovatno znači da mora da nađe kupce u matičnoj zemlji.

Bitanski Tajms piše da je druga stvar da li Jandeks zaista može da raskrsti s Rusijom. Izvori ovog lista kažu da kompanija prvo mora da dobije odobrenje Kremlja da bi mogla da izvrši transfer tehnologija registrovanih u Rusiji van zemlje. Takođe, mora da uključi svoje akcionare u plan restrukturiranja pre nego što s njim nastavi.

Dva Rojtersova izvora, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekla su da su Putin i Kudrin razgovarali noćas o Jandeksu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne može da potvrdi da li je sastanak održan ili ne.

- Kudrin je neko za koga kompanija smatra da je prava liučnost da upravlja ovim postupkom jer je dovoljno liberalan da zna da je Rusiji potrebna privatna internet firma, oslobođena nacionalizacije, i da on ima kredibilitet u Putinovim očima - rekao je jedan od sagovornika britanske agencije.

Foto: Printscreen YouTube/ BBC News

Otkako je Rusija krajem februara pokrenula „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, Jandeks, inače listiran na njujorškoj Nasdak berzi i koji se često naziva „ruski Gugl“, bori se sa domaćim pritiskom, s jedne strane, i zapadnim investitorima s druge.

Jandeks nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentarom.

Autor: Tanjug

#Aleksej Kudrin

#Jandeks

#Vladimir Putin

#Yandex