Nemačka izjavila da je izjava bivšeg britanskog premijera "kompletna budalaština"

Nemačka je opisala izjavu bivšeg premijera Velike Britanije da je vlada u Berlinu želela da Rusija brzo porazi Ukrajinu i dovede do njene kapitulacije kao najobičniju budalaštinu.

Portparol Štefen Hebstrejt je regaovao u sredu na izjavu Džonsona koja je data američkoj televiziji CNN u kojoj je on rekao i da je Nemačka želela da se konflikt između Ukrajine i RUsije završi brzo iz ekonomskih razloga:

Potpuna je budalaština to što je izjavio Boris Džonson. Svesni smo da veoma zabavni bivši premijer ima poseban odnos sa istinom. Ni u ovom slučaju nije ništa drugačije.

Upitan od strane novinara da li bi zbog ove izjave moga da nazove Džonsona lažovom, Haberstreit je ponovo još čvršće stao uz svoju prethodnu izjavu:

Džonson uvek ima vrlo ličan pristup istini. Svestan sam toga iz prve ruke jer sam bio deo pregovora u Minhenu zajedno sa bivšim premijerom Velike Britanije samo nekoliko dana pre nego što će sam rat početi.

Bivši premijer Velike Britanije je izjavio za CNN da je Nemačka verovala da je bolje da se cela ta stvar završi brzo i da je bolje da se Ukrajina preda pre nego što Ruska Federacija započne svoju vojnu kampanju u Ukrajini. Berlin je takođe držao tu poziciju koristeći se najrazličitijim argumentovanim ekonomskim razlozima.

Haberstrejt je uzvratio navodeći da je takva izjava jednostavno netačna kada kada se suoči sa činjenicama. Kako je naveo, kancelar Olaf Šolc i njegova vlada potpuno su prekinuli decenijama staru i ustaljenu praksu ne mešanja i odbijanja slanja naoružanja u krizom pogođene regije ili u one regione u kojima besni rat. Na kraju je dodao da samo treba pogledati veličinu Nemačke vojne pomoći, koja je bez presedana kako u kvantitetu tako i u kvalitetu.

Autor: redportal.rs

#Berlin hteo poraz Kijeva

#EKonomski razlozi

#Negiranje

#Nemačka

#Pomoć

#Velika Vritanija

#htela

#insistiranje

#izjava

#naoružanje

#pobedu

#predaja

#rusije