U Rezoluciji se ističe da je Rusija odgovorna za ubistvo mnogih civila u Ukrajini i u drugim ratovima u kojima je učestvovala, poput onih u Čečeniji i Siriji, kao i za ubistvo političkih protivnika u zemlji i inostranstvu

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju kojom se Rusija proglašava državom "sponzorom terorizma" zbog rata protiv Ukrajine i uništavanja civilne infrastrukture zemlje.

- U usvojenom dokumentu, evroposlanici ističu da namerni napadi i zločini ruskih snaga i njihovih agenata nad civilima u Ukrajini, uništavanje civilne infrastrukture i druga teška kršenja međunarodnog i humanitarnog prava, predstavljaju teroristički akt i ratni zločin. U tom kontekstu, Rusija se smatra državom koja sponzoriše terorizam i državom koja koristi sredstva za terorizam - saopštio je Evropski parlament.Прикажи више

U Rezoluciji se ističe da je Rusija odgovorna za ubistvo mnogih civila u Ukrajini i u drugim ratovima u kojima je učestvovala, poput onih u Čečeniji i Siriji, kao i za ubistvo političkih protivnika u zemlji i inostranstvu.

S obzirom na to da EU trenutno ne može zvanično da proglasi države sponzorima terorizma, Parlament traži da se donese odgovarajući zakonski okvir. Takođe sugeriše da Savet razmotri mogućnost dodavanja Rusije na takvu listu EU država koje sponzorišu terorizam. To bi izazvalo snažne restriktivne mere protiv Moskve i imalo bi značajne restriktivne posledice po odnose EU sa Rusijom.

U međuvremenu, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Savet da uključi rusku Vagnerovu grupu i 141. specijalnu motorizovanu jedinicu, poznatu kao Kadirovci, kao i druge naoružane grupe, paravojne formacije i zastupnike koje finansira Rusija, na terorističku listu EU.

Parlament zahteva od Evropske unije da dodatno izoluje Rusiju na međunarodnom planu, što se odnosi i na njeno članstvo u međunarodnim organizacijama i telima kao što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Predstavnici zahtevaju i smanjenje diplomatskih odnosa sa Rusijom i minimiziranje kontakata EU sa njenim zvaničnim predstavnicima. Ističu da zemlje članice EU treba da zatvore i zabrane institucije povezane sa ruskom državom, koje promovišu propagandu zvanične Moskve širom sveta.

Rezolucija poziva zemlje članice EU u Savetu da uzmu u obzir eskalaciju terorističkih akata Rusije protiv ukrajinskih civila i da brzo završe rad na devetom paketu sankcija Moskvi. Poslanici Evropskog parlamenta takođe traže od članica EU da aktivno spreče, istraže i krivično gone svako zaobilaženje aktuelnih sankcija i da zajedno sa Komisijom razmotre moguće mere protiv zemalja koje pokušavaju da pomognu Rusiji da izbegne nametnute restriktivne mere.

Rezolucija izvestioca – litvanskog državljanina Andrijusa Kubilijusa, prihvaćena je sa 494 glasa "za", 58 "protiv“"i 44 "uzdržana".

Ranije su parlamenti Litvanije, Letonije, Estonije, Poljske i Donji dom češkog parlamenta u rezolucijama proglasili Rusiju državnim sponzorom terorizma.

Autor: redportal.rs

#Evropski parlament

#rezolucija

#rusija

#sponzor terorizma