Situacija loša, sledeće godine može biti JOŠ GORE

Nemačke apoteke suočavaju se sa nestašicom određenih vrsta lekova čija proizvodnja zavisi od uvoza sirovina iz Azije, saopštilo je u subotu Udruženje farmaceuta Severne Rajne-Vestfalije, prenosi Jutarnji list.

„Situacija je loša, a sledeće godine nestašice bi mogle da se pogoršaju“, rekao je Tomas Prejs, predsednik Udruženja farmaceuta Severne Rajne-Vestfalije.

Savezno udruženje nemačkih farmaceuta (ABDA) saopštilo je da je "veliki izazov" kada je reč o nesmetanom snabdevanju lekovima.

ANDA kao uzrok nestašice lekova navodi „ogroman finansijski pritisak na zdravstveni sistem“.

"Da bi uštedeli što je više moguće, lokalne farmaceutske kompanije sve više sele proizvodnju u Aziju. Kada isporuka tamo ne uspe ili dođe do zastoja u kontejnerskom transportu, to se odmah oseti u apotekama u Nemačkoj", navodi ABDA

Iz Federalnog zavoda za lekove i medicinske proizvode kazali su da je trenutno primljeno oko 300 prijava lekova koji kasne u isporuci. Istovremeno je saopšteno da je to mali broj s obzirom na to da je na nemačkom tržištu odobreno preko 100.000 lekova.

Rečeno je i da kašnjenje u isporuci ne znači automatski i manjak lekova.

Problemi sa porođajem prvenstveno se tiču nekih dečijih sirupa za groznicu, lekova protiv kašlja i lekova za snižavanje krvnog pritiska.

Prva kašnjenja u isporuci lekova i sirovina za lekove, koji uglavnom dolaze iz Kine i Indije, zabeležena su tokom pandemije korona virusa.

Nakon toga je pokrenuta rasprava o potrebi vraćanja proizvodnje lekova u Nemačku.

Autor: Novosti

#Azija

#Nemačka

#lekovi

#nestačica