Makron je novinarima u Bangkoku rekao i da sporazum Australije sa Francuskom „ni na koji način ne može biti razlog za sukob sa Kinom jer se ne radi o podmornicama na nuklearni pogon”.

Pariz je ponovo pooštrio diplomatske odnose sa Australijom. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je Australija ušla u „nuklearni sukob” sa Kinom odlučivši da nabavi podmornice na nuklearni pogon, piše Telegraf, a prenosi Jutarnji list.

Makronova optužba dolazi godinu dana nakon što se Australija povukla iz sporazuma sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica – najavljujući da će joj Britanija ili SAD umesto njih obezbediti plovila na nuklearni pogon. Ali Makron je i dalje verovao da će nova australijska vlada ipak stati na stranu Francuske. Tako je i u četvrtak Makron insistirao da je sporazum sa Australijancima u vezi sa gradnjom francuskih podmornica „još uvek na stolu”.

„Izbor premijera Morisona bio je suprotan našem planu, sa njim je ušao u nuklearnu konfrontaciju u Pekingu, odlučivši da se opremi podmorničkom flotom koju Australijanci nisu u stanju da sami proizvedu i održavaju“, rekao je Makron ovog puta. .

Makron je prošle godine optužio Skota Morisona, bivšeg australijskog premijera, da ga je lagao tako što ga nije obavestio do poslednjeg trenutka da će sporazum biti poništen, potez koji je francuski ministar spoljnih poslova nazvao „zabadanjem noža u leđa“, ponovio je Makron. te tvrdnje ove nedelje..

Iako su komentari bili usmereni na Morisona, najnovije kritike odnose se i na vladu aktuelnog premijera Entonija Albanezea.

Udarac francuskim ambicijama

Propast sporazuma bio je veliki udarac za ambicije Francuske da deluje kao protivteža u indo-pacifičkom regionu, usred rastućih tenzija između Kine i SAD.

Makron je u petak insistirao da Francuska i dalje ima važnu ulogu u toj oblasti.

„Mi ne verujemo u hegemoniju, ne verujemo u konfrontaciju, verujemo u stabilnost“, rekao je Makron u petak na forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Bangkoku.

On je rekao da Francuska – koja ima prekomorske teritorije u Indijskom i Tihom okeanu, uključujući Reunion, Novu Kaledoniju i Francusku Polineziju – treba da igra važnu ulogu.

"Mi smo u džungli i imamo dva velika slona, koji su sve nervozniji. Ako se stvarno unervoze i započnu rat, to će biti veliki problem za ostatak džungle. Potrebna vam je saradnja mnogih, drugih životinja – tigrova, majmuniai tako dalje. Naša indo-pacifička strategija je kako da obezbedimo dinamičnu ravnotežu u ovoj sredini“, slikovito je rekao Makron.

Autor: Kurir

#Francuska

#Makron

#australija

#kina