Evo i kako

Medicina je iz godine u godinu sve više naprednija, te malo-malo čujemo nova otkrića, ali i metode lečenja za koje nikada ne bismo pomislili da su moguća. Jedna takva vest stigla je i Australije koja je odobrila transplantaciju fekalija, tačnije izmeta, kako bi pomogla u borbi protiv crevnih infekcija.

Uprkos tome što se proces već koristi, ovo je prvi put da je dobio zvanično odobrenje. Prve transplantacije "stolice" na svetu dobile su zeleno svetlo u naučnim krugovima kako bi se izborile sa smrtonosnim infekcijama creva. Najveće iznenađenje je to, što bi proces lečenja mogao da se sprovodi oralno - kroz usta.

Transplantacija fekalne mikrobiote uključuje uzimanje nečijeg izmeta i stavljanje u osobu sa nezdravim crevima, a Australija ga je odobrila kao prvu na svetu zahvaljujući donatorima izmeta, koji su takođe poznati kao "jednorozi" jer se retko mogu naći.

- Ovaj proces pre svega omogućava da se ponovo 'naseli' bakterijsko mikrookruženje u crevima primaoca zdravim mikroorganizmima - objasnili su stručnajci.

Davaoci moraju da ponude zdrav genetski materijal iz svog mikrobioma, koji se sakuplja i ubacuje u gastrointestinalni trakt nezdrave osobe. Obično određene infekcije, poput "Clostridium difficile" koju izaziva široko rasprostranjena bakterija mogu da izazove težak oblik dijareje. Transpaltacija je zamišljena da se sprovede kroz debelo crevo stavljanjem uzorka fekalije u špric. Međutim, moguća je i oralna - upotrebom pilula.

Autor: Mondo / Redportal.rs

#izmet

#presađivanje