Moći će da žive slobodno, ako prežive šest meseci na ratištu

Ruski predsednik Vladimir Putin već je navodno regrutovao 35.000 zatvorenika među kojima ima silovatelja, ubica, pa čak i "manijaka" kanibala za borbu u ratu u Ukrajini, a zauzvrat oni će biti pomilovani i moći će da žive slobodno, ako prežive šest meseci na ratištu, bez obzira koliko su teški bili njihovi zločini.

Za njihovu regrutaciju zadužen je navodno šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin koji je nedavno posetio zloglasne zatvore na istoku Sibira i ruskom dalekom istoku.

Sumnja se da je hiljade ovih zatvorenika već poginulo na ratištu jer se koriste kao topovsko meso da uspore ukrajinske kontraudare.

- Vagner grupa ubila je već oko 40 zatvorenika zbog dezerterstva ili izdaje, krađa, opijanja ili drogiranja - kaže Olga Romanova iz grupe za ljudska prava "Rusija iza rešetaka" za portal Mozhem Obyasnit.

Govoreći o novim regrutima koji se uzimaju iz zatvora širom Rusije, Romanova kaže da se priča da su "počeli da uzimaju i silovatelje".

- Uzeli su i jednog manijaka iz zatvora u Saratovu kome u dosijeu piše da je kanibal - rekla je ona.

Prema njenim procenama broj zatvorenika oslobođenih da bi išli u borbu je između 30.o00  i 35.000, a jedan drugi izvor kaže da je među njima  više stotina ubica. Najviša cifra jednaka je skoro trećini veličine britanske armije. Onima koji prežive šest meseci ratovanja, ukida se kazna. Regrutovanje zatvorenika iz zatvora najvišeg bezbednosnog ranga počelo je u junu kada je Prigožin otputovao u Primorski region koji se proteže od Baltika do Pacifika, a pokriva oko 30 oblasti. Rezultat toga je pristanak oko 200 zatvorenika da odu na ratište.

Bio je i u Jakutiji, regionu poznatom po zloglasnim zatvorima gulag iz Staljinove ere gde je posetio Kažnjeničku koloniju 6 u Mohsogoloku i regrutovao nepoznat broj osuđenika za najteža krivična dela kao što su ubice, silovatelji, teroristi, pljačkaši i višestruki povratnici. Pre odlaska na front oni se obučavaju u vojnoj bazi Vagner grupe.

Autor: Nataša Vukov

#Predsednik

#Ruski predsednik

#Vladimir Putin

#kanibal

#silovatelj

#ubica

#zatvor

#zatvorenici