Naučnici iz NASA laboratorije iskoristili su teoriju Velikog filtera kako bi objasnili svoje pretpostavke

Još se nismo sreli sa vanzemaljskim oblikom života zato što inteligentna društva teže da se vremenom istrebe pre nego što imaju šansu da uspostave kontakt, ističu NASA naučnici, dodajući da bi čovečanstvo moglo da bude sledeće na redu.

Naučnici iz NASA laboratorije iskoristili su teoriju Velikog filtera kako bi objasnili svoje pretpostavke i zašto čovečanstvo još nije naišlo na inteligentan život u svemiru. Prema teoriji Velikog filtera koja pokušava da objasni Fermijev paradoks – mnoge civilizacije su postojale tokom istorije univerzuma, ali su se sve međusobno istrebile pre nego što su uspele da uspostave kontakt.

Izveštaj sugeriše da se čovečanstvo nalazi na istom kursu.

- Egzistencijalna katastrofa nas čeka dok se naše društvo eksponencijalno kreće ka istraživanju svemira. Teorija Velikog filtera potencijalno objašnjava istrebljenje života kakvim ga poznajemo, posebno kada se uzme u obzir da je stepen progresa direktno povezan sa intenzivnošću katastrofe - navodi se u izveštaju.

Zbog toga je, kako ističu, potreban period introspekcije.

- Moramo da se pozabavimo izazovima i metodima kojima možemo da smanjimo rizik po čovečanstvo i ostali život na planeti - dodaju naučnici.

Autori izveštaja, Džonatan Đijang, Filip Rozen, Keli Lu, Kristen Fahi i Pjotr Obač, istakli su kao najveće pretnje: udar asteroida, nuklearni rat, pandemiju, klimatske promene i veštačku inteligenciju.

Autor: redportal.rs

#Vanzemaljci

#nasa

#naučnici