Andžej Duda sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Poljski predsednik Andžej Duda sazvao je za danas sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je šef njegovog kabineta Pavel Šrot.

- Predsednik Andžej Duda odlučio je da sazove Savet za nacionalnu bezbednost za sutra - napisao je Šrot u utorak uveče na Tviteru, prenose RIA Novosti.

Poljski mediji javili su prethodno u utorak da su dve rakete navodno pale na teritoriju Poljske na granici sa Ukrajinom, što je dovelo do eksplozije u kojoj su poginule dve osobe.

Nadležni nisu zvanično potvrdili informaciju o padu projektila, niti su naveli čije su rakete.

Ambasadori zemalja članica NATO sastaće se danas na zahtev Poljske na osnovu člana 4 Ugovora tog saveza, nakon eksplozije na granici sa Ukrajinom za koju se veruje da je izazvala ruska raketa, javlja Rojters pozivajući se na dvoje evropskih diplomata.

Jedan od diplomata rekao je da će Alijansa delovati oprezno i da je potrebno još vremena da bi se utvrdilo kako je tačno došlo do incidenta.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je na sinoćnoj konferenciji za novinare da Varšava razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO-a nakon što je ugrožen "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost" Poljske.

Član 4 NATO ugovora pokriva scenario u kojem se država članica oseća ugroženom od druge zemlje ili terorističke organizacije.

U tom članu se navodi da će se države članice konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožen njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

Države članice tada počinju formalne konsultacije na zahtev ugroženog člana. U razgovorima se razmatra da li pretnja postoji i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#NATO

#poljska

#rusija