Lavrov je istakao da ostaje da se vidi kako che to biti realizovano, napominjuchi da ga je Guteress uverio da je za njega to prioritetno pitanje.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom da sekretarijat svetske organizacije ne bi trebalo da prihvata uputstva iz bilo koje zemlje u vezi sa dessavanjima u Ukrajini.

Lavrov je u razgovoru s Guterešom na marginama samita G20 u Indonezijije ukazao na neophodnost da sekretarijat UN striktno sledi uravnotezzen i nepristrasan kurs u skladu sa članom 100 Povelje svetske organizacije, koji predvidja da UN ne prihvataju instrukcije bilo koje zemlje po pitanju akutnih globalnih problema, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je TASS.

Gutereš je pružio uveravanja Rusiji da će sve obaveze u vezi sa ukidanjem ograničenja na izvoz žitarica i proizvoda iz Rusije biti ispunjene, rekao je Lavrov.

Prema njegovim reccima, Guteress je govorio o obechanjima koja su mu na papiru predale SAD i EU i potvrdio da će ukoliko se ona realizuju sve prepreke za izvoz ruskih đubriva i zzita biti ukinute, javio je Sputnjik.

Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda preko ukrajinskih luka posle napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja.

Rusije je zatim obnovila učešće u sporazumu o žitu, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.

Autor: Pink.rs

#Lavrov

#Sergej Lavrov

#Ukrajina

#rusija