Talibani su obećali blažu verziju oštre vladavine koja je karakterisala njihovu prvu vladu

Vrhovni verski vođa Avganistana Hibatulah Akhundžad naredio je sudijama da u potpunosti sprovode sve aspekte islamskog zakona, koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanje i bičevanje i amputaciju udova za lopove, rekao je glavni portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Mahudžid je na Tviteru rekao da "obavezujući nalog" lidera Akhunjada dolazi nakon što se tajni vođa sastao sa grupom sudija. Akhundžad, koji nije viđen niti fotografisan u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast prošlog avgusta, vlada iz Kandahara, rodnog mesta i duhovnog centra pokreta.

Talibani su obećali blažu verziju oštre vladavine koja je karakterisala njihovu prvu vladu, od 1996. do 2001. godine, ali postepeno smanjuju sva prava i slobode.

- Pažljivo pregledajte dosijee lopova, kidnapera i pobunjenika - citira Mudžahid lidera Akhundžada.

Sve što ispunjava šerijatske zahteve za hudud i kisas, dužni ste da to primenite." Ovo je odredba šerijata i moje komande, koja je obavezna.

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok kisas u prevodu znači "odmazda u naturi" ili bukvalno oko za oko.

Hudud zločini uključuju preljubu i lažno optuživanje nekoga za to, konzumiranje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na putu, otpadništvo i pobunu. Kisas pokriva, između ostalog, ubistva i namerno ranjavanje, ali takođe omogućava porodicama žrtava da prihvate kompenzaciju umesto kazne.

Islamski učenjaci kažu da zločini koji dovode do kažnjavanja hududa zahtevaju veoma visok stepen dokaza, uključujući, u slučaju preljube, priznanje ili svedočenje četvoro odraslih muslimana.

Više od godinu dana društvene mreže su preplavljene video-snimcima i slikama talibanskih boraca koji bičuju ljude optužene za razna krivična dela. Talibani su takođe nekoliko puta javno pokazivali tela otmičara za koje su rekli da su ubijeni u pucnjavi.

Rahima Popalzai, pravni i politički analitičar, rekla je da bi dekret mogao biti pokušaj Talibana da ojača reputaciju za koju smatraju da je omekšala od povratka na vlast.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Vrhovni vođa

#islamski zakon