NASAMS i IRIS-T na jugu zemlje

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je navelo da beleži pad u broju ruskih raketnih napada, koji su bili brojni tokom celog meseca oktobra.

Portparol vazduhoplovne komande Juri Ihnat izjavio je na brifingu u Kijevu:

Pred nama je određena varijanta pauze, ništa se konkretno ne dešava.

Inhat je takođe naveo da i dalje postoje raketni napadi i artiljerijski udari po gradovima koji se nalaze na prvoj liniji fronta. Takođe je naveo da neprijatelj koristi i S-300 sisteme za vršenje raketnih udara.

Naveo je da se u subotu odigrao i jedan veliki napad u kome su učestvovali TU-22M3 bombarderi i više raketa tipa X-22.

Ali Inhat he rekao i da u proteklih nekoliko nedelja nije primetio nijedno korišćenje krstarećih raketa i dronova tipa Šahid. kao razlog tome naveo je da ruske snage imaju veliki manjak raketa u svom arsenalu i da nisu više u mogućnosti da izvode masivne raketne napade.

Manjak raketnih napada uključuje i nedostatak raketa tipa Iskander kao i x-101, i posebno raketa tipa Kalibar. U oktobru oko 15 raketa tipa Kalibar je korišćeno, što je tip rakete koji se ne može brzo proizvesti.

Inhat je takođe naveo da su ukrajinske snage uništile preko 330 dronova samoubica i da je neprijatelj ukupno lansirao preko 400 iranskih bespilotnih letelica sa juga, istoka i severa. Naveo je takođe da je ukrajinska PVO dramatično poboljšana sa dostavom naprednih zapadnih PVO sistema:

NASAM PVO sistemi već štite ukrajinsko nebo. To je veoma dobra vest za nas. NASAMS sistemi uz jedan IRIS-T sistem štite naš jug zemlje. Pored njih PVO ukrajine biće ojačan i američkim sistemima tipa AVENGER, koji imaju svoj radar, mogu da kontrolišu samo 8 STINGER raketa i ekstremno su mobilni.

Na kraju je naveo da je nemački sistem PVO IRIS-T uništo sve mete koje je detektovao i da mu je skor 100% oborenih ciljeva.

Autor: redportal.rs

#Dronovi

#IRIS-T

#Kalibar

#NASAMS

#PVO

#Shaheed

#TU-22M3

#Ukrajina

#X-101

#bespilotne letelice

#iranski dronovi

#krstareće rakete

#rakete

#Šehid