Živković ističe da je kripto-entuzijasta, kao i da i dalje veruje u tu tehnologiju

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama FTX proglasila je bankrot u SAD, a stručnjak za kriptovalute Marko Živković kaže da se kriptovalute mogu čuvati i na hardveru, u tzv. novčanicima, kako bi sredstva bila sigurna pošto se fizički nalaze kod vlasnika.

- Rizik čuvanja kriptovaluta na berzama ili 'menjačnicama' je taj što vi ne raspolažete svojim kriptovalutama, nego je na 'menjačnici' ili berzi da upravljaju njima dok vi želite da obavite transakcije, odnosno kupovinu ili prodaju - kaže Živković za Tanjug.

Video: Tanjug/NZ

Živković ističe da je kripto-entuzijasta, kao i da i dalje veruje u tu tehnologiju.

- Što se tiče poslovanja nemamo nikakvih strahova, ja lično sam kripto - entuzijasta i zaista verujem u tu tehnologiju. Sve o čemu govorimo u vezi kripta traje nekih 12 godina, dakle ovo su i dalje bebeći koraci za tako veliku industriju - ističe Živković.

Prednosti kriptovalute u odnosu na tradicionalne finansijske sisteme su to što su ovi sistemi decentralizovani i nisu potpuno regulisani.

- To su ogromne prednosti, ali i ogromna odgovornost ljudi koji učestvuju u tome. Ovde nema centralne banke ili nekoga kome možete da se žalite ako izgubite pristup svom wallet-u. Možete da šaljete neograničeno koine, ali ako na primer izgubite vašu bankovnu karticu, zovete centralu i dobijete novu, ovde toga nema - objašnjava Živković.

Video: Tanjug/NZ

Inače, na kripto berzama se nastavljaju snažni pritisci i previranja posle kolapsa menjačnice FTX, čiji je izvorni token, FTT, potonuo za još 7,6 posto na 1,31 dolar, pri čemu je za mesec dana izgubio skoro 95 odsto vrednosti.

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama FTX, proglasila je prošle sedmice bankrot u SAD, a njen izvršni direktor i osnivač Sam Benkman-Frid, podneo je ostavku, objavila je kompanija.

Bankrot je usledio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

Autor: Tanjug

#entuzijasta

#kripto-entuzijasta

#kriptovalute

#marko živković