Prema ukrajinskim izvorima zarobljeno je mnogo vojne tehnike

Kako prenosi portal Mondo, ukrajinski mediji masovno objavljuju snimke napuštene ruske vojne opreme. Tu opremu ostavlja ruska vojska koja se nalazi, navodno, u fazi povlačenja iz Hersona. Prema rečima vojnih analitičara, ruski navodni poraz i povlačenje u Hersonu podsećaju na snimke iz harkovske oblasti. Vojni analitičar Boris Rožin za portal Polit navigator je komentarisao snimak napuštenog oklopnog vozila Tajfun.

Uništavanje bilo koje vojne opreme je stvar krpa i male količine benzina. Tako su u Jemenu Huti uništili stotine komada razne opreme. U našem slučaju, nastavljamo da gledamo napuštenu opremu, koja je jednostavno prepuštena neprijatelju bez uništenja. Da li se radi na promeni ove prakse, kao i na kažnjavanju odgovornih za takav transfer sredstava neprijatelju, nije poznato.

Zbunjenost je izrazio i vojni komesar German Kulikovski:

Ne znam kako da shvatim ovu pošast naše vojske. Očigledno, nije bilo dovoljno opreme donirane Ukrajincima kod Sumija, Izjuma, Harkova. Sve dok ne dođe do strogih kazni za napuštenu i neuništenu opremu, ništa se neće promeniti. Zapaliti, a ne napustiti.

Na sličan način ocenjuje šta se dešava i borac bataljona Ahmat Genadij Dubovoi:

Ukrajinski telegram kanali objavljuju snimke zarobljene ruske opreme napuštene u blizini Hersona... Zašto dajemo ispravna borbena vozila neprijatelju? Od čije generalske plate će se za ovo odbiti?

Svoje mišljenje je dao i vojni stručnjak Vladislav Šurigin:

Ljude koji su ostavili opremu neprijatelju vojni sud bi trebalo dao sudi kao ljude koji su sarađivali sa neprijateljem.

Autor: mondo.rs

#Herson

#Ruska Federacija

#Ruska vojska

#Ukrajina

#Ukrajinska armija

#Ukrajinska vojska

#napredovanje

#napuštena vozila

#neverica

#povlačenje

#rat

#rusija