Novi standard Euro 7 uvodi jedinstven skup pravila o ograničenju emisije za sva motorna vozila

Evropska komisija je danas predložila uredbu sa novim pravilima za smanjenje štetnih izduvnih gasova iz motornih vozila pod nazivom - Euro 7, u kojoj se po prvi put reguliše emisija čestica i mikroplastike koja nastaje upotrebom guma i kočnica.

Nova norma Euro 7 zameniće prethodnu, koja ima odvojena pravila za emisije iz automobila i kombija (Euro 6) i za kamione i autobuse (Euro VI).

Novi standard Euro 7 uvodi jedinstven skup pravila o ograničenju emisije za sva motorna vozila. Novi standard postavlja iste granice emisije za sva vozila bez obzira da li vozilo koristi benzin, dizel, električni pogon ili alternativna goriva. Nacrt uredbe uključuje emisije izduvnih gasova, kao i kočnice i gume.

Svi automobili i kombiji koji ulaze na tržište EU moraće da imaju nultu emisiju ugljen-dioksida od 2035. godine, ali se očekuje da će više od 20 odsto automobila i kombija i više od polovine teških vozila 2050. godine i dalje emitovati emisije štetnih gasova.

Za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, električna vozila ne emituju izduvne gasove, ali i dalje izazivaju zagađenje zbog kočnica i mikroplastike iz guma. Nova pravila postavljaju dodatna ograničenja emisija čestica iz kočnica i mikroplastike iz guma i odnosiće se na sva vozila, uključujući i električna.

- Prvi smo u svetu koji regulišemo emisiju iz guma i kočnica - rekao je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Nova pravila takođe postavljaju granice emisije za ranije neregulisane zagađivače, kao što su emisije azotnih oksida iz teških vozila. EK procenjuje da će emisije čestica, koje nastaju upotrebom kočnica na automobilima i kombijima, biti smanjene za 27 odsto do 2035. godine.

Autor: redportal.rs

#Euro 7 standard

#ek

#vozila