S najnovijom emisijom obveznica, čiji je rok dospeća 2028, i za koju je interesovanje investitora iznosilo oko 5,0 milijardi dolara

Turska je prikupila 1,5 milijardi dolara na međunarodnom tržištu duga, prodajom petogodišnjih obveznica denominovanih u dolarima po kamatnoj stopi od 10 odsto.

S najnovijom emisijom obveznica, čiji je rok dospeća 2028, i za koju je interesovanje investitora iznosilo oko 5,0 milijardi dolara, Ankara je do sada ukupno prikupila na međunarodnim tržištima kapitala 9,0 milijardi dolara u odnosu na ciljanih 11 milijardi dolara za 2022. godinu, prenosi Rojters.

Strani investitori su smanjili izloženost prema Turskoj poslednjih godina jer je neortodoksna monetarna politika snižavanja referentne kamatne stope centralne banke, uprkos rastućoj inflaciji i padu lire, uznemirila tržišta.

Prema saopštenju turskog Ministarstva finansija, jedna trećina novih obveznica prodata je američkim investitorima, 27 odsto investitorima iz Turske, a nešto više od 22 i 10 odsto prodato je investitorima u Velikoj Britaniji i drugde u Evropi, respektivno.

- Najveći izazov Turske je to što im sledeće godine predstoji značajan iznos otplate duga - izjavio je Kan Nazli iz kompanije za upravljanje imovine 'Nojberger Berman', dodajući da se radi o iznosima od 18,8 milijardi dolara i 3,8 milijardi evra na ime deviznih kredita i obveznica, uključujući i dužničke hartije u stranoj valuti prodate na domaćem tržištu.

Autor: Tanjug

#1.5 milijardi dolara

#Turska

#prodaja obveznica