Republikanci su "preoteli" mesta u Predstavničkom domu na Floridi, u Džordžiji i Virdžiniji.

U sklopu trke za Predstavnički dom Kongresa, republikanci su jako blizu pobede, pošto su noćas iza ponoći po istočnom vremenu u SAD, imali prednost nad demokratama - 190 prema 167 mesta, a za većinu je potrebno 218 od ukupno 435.

Za razliku od Senata, gde je trka i dalje tesna - po 46 obe stranke od ukupno 100, u Predstavničkom domu je došlo do promena u odnosu na prethodne izbore.

Guverneri uglavnom zadržali pozicije

Osim izbora za Kongres, u SAD su u utorak održani izbori za guvernere u 36 američkih država, a situacija je uglavnom nepromenjena u odnosu na prethodne izbore.

Iako trka za guvernera privlači manje pažnje nego za Kongres, sa druge strane izbor guvernera važan je zbog pitanja prava na abortus, prava transrodnih osoba, posedovanja i nošenja oružja, ali i budućih izbora, preneo je Rojters.

Pensilvanija: Demokrata u dukserici pobedio Doktora Oza

Demokrata Džon Feterman (53) doneće demokratama jedno mesto u Senatu tako što će odneti pobedu u Pensilvaniji nad republikancem Mehmetom Ozom, poznatim i kao Doktor Oz, zbog svojih emisija o medicini popularnih u SAD, a i šire.

Feterman, koji je bio zamenik guvernera od 2019. godine, i Oz, koga je podržao Donald Tramp, imali su vrlo važnu trku za Senat, u kojoj je trijumfovao Feterman, koji se tokom kampanje oporavljao od moždanog udara, pa je čak imao i problem sa govorom, preneo je CNN.

Izabrana prva guvernerka lezbijka u SAD

Generalni tužilac američke države Masačusets Mora Hili (51), postala je prva guvernerka jedne države u SAD koja se otvoreno deklarisala kao lezbijka, preneo je AP.

Ona je pobedila republikanca Džofa Dila, koga je podržavao bivši predsednik Donald Tramp.

Autor: AP Tanjug

#Republikanci

#SAD

#predstavnički dom