Broj godina za koje se stanovništvo uvećava za po jednu milijardu se skraćuje.

Na planeti Zemlji će se 15. novembra roditi osmomilijarditi stanovnik. Demograf i profesorka na Geografskom fakultetu Danica Šantić ističe da je to najbrži rast stanovništa u istoriji Zemlje.

Navodi i da se broj rođenih od početka godine u odnosu na prošlu povećao za jedan procenat, a broj umrlih smanjio za osam odsto. Što se tiče dolaska, prema procenama 100.000 ruskih i ukrajinskih državljana u Srbiju, koji su, kako kaže rešili i da ostanu, demografi uvek na to računaju privremeno, pa će se to u bliskoj budućnosti i definisati.

Pre tačno 35 godina u Zagrebu je rođen Matej Gašpar, koji je tog 11. jula 1987. godine proglašen petomilijarditim čovekom na planeti. Za 35 godina, 15. novembra, kada će se roditi osmomilijarditi stanovnik, planeta će biti bogatija za 3 milijarde ljudi.

Danica Šantić gostujući u Jutarnjem programu, potvrđuje da to jeste najbrži rast stanovništa planete u njenoj istoriji, ako se od 1960. godine prate brojevi jubilarnih beba koji označavaju povećanje stanovnika za po jednu milijardu.

- Taj period šezdesetih označavamo kao bejbi-bum period. Broj godina za koje se stanovništvo uvećava za po jednu milijardu se skraćuje, sve je manji i od 2011. godine kada je rođen sedmomilijarditi stanovnik, očekivali smo da će osmomilijarditi biti 2028. godine. Evo sada smo došli na 2022. godinu i 15. novembar je projektovan.

Autor: Telegraf.rs

#Stanovništvo

#demografija

#svet