Nekoliko aerodroma zatvoreno

Kako prenosi portal Mondo, Kina je u ponedeljak lansirala treći i poslednji deo svoje nove svemirske stanice Tjangong, a potom je izdato upozorenje da će se telo rakete teško 23 tone vratiti na Zemlju, prenosi američki New York Times. Nije poznato gde bi raketa tačno mogla da padne, ali Španija je identifikovana kao jedna od zemalja na njenom putu. Zbog toga je nekoliko španskih aerodroma zatvorilo svoj vazdušni prostor.

Radi se o aerodromima u Barseloni, Taragoni, Ibici i Reusu. Prema izveštajima španskih medija, pogođeni su i drugi regioni, uključujući La Riohu, Kastilju i Leon. Očekuje se da će mera trajati oko 40 minuta, iako lokalni izveštaji ukazuju na mogućnost da bi mesta poput Ibice mogla biti pogođena i do tri sata.

Portparol katalonske Agencije za civilnu zaštitu je potvrdio da su zbog rizika povezanog sa prolaskom svemirskog objekta CZ-5B koji prelazi španski vazdušni prostor, letovi potpuno ograničeni od 9.38 do 10.18 ujutru u Kataloniji i drugim oblastima.

Španski kontrolori leta navode da ih je Evrokontrola obavestila o nekontrolisanom ponovnom ulasku kineske rakete u Zemljinu atmosferu. Smatra se da su neki putnici u vazdušnom saobraćaju obavešteni o zatvaranju španskog vazdušnog prostora nakon što su se već ukrcali za poletanje.

IZVOR: Twitter / @Terror_Alarm

Ćao Lijian, portparol ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine, danas je odbacio ideju da rukovanje Kine raketama Long March 5B predstavlja nešto neobično.

Želeo bih da istaknem da je Kina uvek sprovodila aktivnosti u mirnom korišćenju svemira u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnom praksom. Ponovni ulazak dela rakete u zemljinu atmosferu je međunarodna praksa.

Autor: Mondo.rs

#Evrokontrola

#Evropa

#Udar

#Zemljina orbita

#aerodromi

#kina

#nekontrolisan pad

#raketa

#upozorenje

#Španija