Moskva je, sa druge strane, upozorila da neće prodavati naftu nijednoj zemlji koja pristane na ograničenje cene ruske nafte

Grupa država okupljnih u G7 i Australija dogovorile su se da uvedu fiksnu cenu za rusku naftu umesto da se vode tržišnom vrednošću. Kako je navedeno:

Koalicija je dogovorila da se uvede llimit na cenu, odnosno da se cena fiksira. Ta cena će redovno biti ponovo analiziorana i neće biti vezana za tržišne fluktuacije. Na ovaj način ćemo povećati stabilnost tržišta i smanjiti opterećenje na tržišne učesnike.

Navodi se da bi vezivanje cene za tržišni indeks poput Brenta, može dovesti do povećane nestabilnosti i smanjiti želkjeni efekat fiksiranja cene. NA primer, ako bi Brentindeks počeo da raste zbog manjka nafte na tržištu, i fiksna cena bi porasla ukoliko je vezana za njega - što bi koristilo Ruskoj Federaciji.

Prema izveštaju sa G7, konačna cena još nije usvojena, ali će biti u narednim nedeljama. Cena će se redovno analizirati i proveravati i lako se može menjati u budućnosti ako članivi Koalicije odluče da je potrebno.

Članice grupe G7 već mesecima debatuju o mogućnosti uvođenja fiksne cene za rusku naftu, čime bi efektivno uveli meru za smanjenje profita koji Ruska Federacija ostvaruje od prodaje nafte - ali bez uticaja na količinu nafte koja je u opticaju na tržištu. Fiksna cena za naftu stupa na snagu 5. decembra, dok od 5. februara sledeće godine stupa na snagu i za sve naftne derivate.

Ruska Federacija, sa druge strane, je više puta ponovila da neće prodavati naftu nijednoj zemlji koja pristane na uvođenje fiksnih cena za njenu naftu i naftne derivate.

Autor: redportal.rs

#Cene

#EU

#Francuska

#Japan

#Kanada

#Naftni derivati

#Nemačka

#SAD

#Ukrajina

#Velika Britanija

#australija

#fiksiranje

#fiksna cena

#g7

#nafta

#odbijanje prodaje

#profit

#rat

#rusija