Zvaničnici izdali zvanično saopštenje u kome navode da đubre prekriva obale Velsa

Fanovi J. K. Rouling i njenog serijala knjiga Hari Poter su optuženi da stvaraju ekološku katastrofu nakon što je stotine ljudi ostavilo na hiljade pari čarapu u "čast" vilenjaka DObija (lika iz knjige o Hariju Poteru) kome je podignut mali spomenik na obali u Velsu u mestu Freshewater west plaži na kome je preminuo u knjizi.

Od kada je film izašao u bioskopima daleke 2010. godine, fanovi redovno posećuju spomenik da bi ostavili različite predmete u sećanje na fiktivnog lika iz knjige - najčešći predmeti koji se ostavljaju su čarape, kao simbol na trenutak iz knjiga kada je Dobi oslobođen ropstva tako što mu je poklonjen par čarapa.

Međutim, problem je nastao jer su fanovi ostavljali toliki broj čarapa da su zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine iz National Trus Wales postali zabrinuti kakav to uticaj ima životnu sredinu okoline - posebno nakon osmomesečnog izveštaja i istraživanja koje je sprovedeno.

Prošle nedelje organizacija je objavila svoje zaključke koje je dobila nakon istraživanja, gde odlučila da ostavi memorijal na istom mestu na kome se i sada nalazi. Ipak zvaničnici su upozorili da fanovi u buduće sebe ograniče samo na fotografisanje i da se uzdrže od ostavljanja predmeta za Dobija vilenjaka, navodeći da razlićčiti predmeti, a posebno čarape, utiču na izvore hrane za lokalne životinje ugoržavajući im staništa.

Autor: redportal.rs

#Dobi

#Hari Poter

#J. K. Rouling

#J. K. Rowling

#Memorijal

#Spomenik

#Velika Britanija

#Vilenjak

#ekološka katastrofa

#fanovi

#house elf

#kućni vilenjak

#vels

#čarape