Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao da je vlada izgubila raketu sa radara iznad Japanskog mora

Severna Koreja je ispalila više balističkih projektila ukljućujući i raketu koja je aktivirala sirene upozorenja u delovima centralnog i severnog Japana, saopštio je danas Tokio.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Japanu saopštili su da je projektil možda bio interkontinentalna balistička raketa, oružje najvećeg dometa dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu na drugu stranu planete.

Vlada Japana je inicijalno saopštila da je raketa preletela teritoriju te zemlje, što je kasnije demantovano.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je vlada izgubila raketu sa radara iznad Japanskog mora, dok su južnokorejski zvaničnici saopštili da je interkontinentalna raketa obavila „neuspešan let“, izvestila je novinska agencija Jonhap.

Penzionisani viceadmiral i bivši komandant flote Japanskih pomorskih snaga samoodbrane Jođi Koda rekao je da gubitak projektila sa radara ukazuje na neuspelo lansiranje.

- To znači da je u nekom trenutku na putanji leta postojao neki problem i da se raketa zapravo raspala - rekao je on.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson navela je da američki predsednik DŽozef Bajden i njegov tim „procenjuju situaciju“, dodajući da će Vašington preduzeti „sve neophodne mere“ kako bi se osigurala bezbednost.

Severna Koreja ispalila je prethodno juče više od 100 artiljerijskih projektila sa svoje istočne obale u vojnu tampon zonu, uspostavljenu sporazumom sa Seulom, saopštila je vojska Južne Koreje.

Autor: Tanjug

#Japan

#Severna Koreja

#sirene