Fudbalski savezi brojnih zemalja učesnica Mundijala, već su se izjasnile za osnivanje fonda za obeštećenje porodicama radnika.

Država Katar, domaćin narednog Svetskog prvenstva koje kreće za manje od tri nedelje, neće platiti odštetu porodicama radnika koji su preminuli tokom radova na izgradnji stadiona i ostale mundijalske infrastrukture poslednjih godina.

Iako su se brojne organizacije i pojedini fudbalski Savezi zalagali da Katar osnuje fond za isplatu odštete poginulim radnicima, Ministar za rad u ovoj državi Ali Ben Samik Al-Mari je ugasio svaku nadu da može doći do toga.

On je u izjavi za AFP na napade brojnih organizacija za ljuska prava koje terete Katar za užasan položaj radnika, odgovorio napadom da su to sve lažne optužbe nevladinih organizacija koje žele da "diksredituju Katar obmanjujući javnost".

On je čak otišao toliko daleko u svojoj odbrani, prenose strani mediji, da je govorio o rasizmu da bi opravdao ponašanje ovih organizacija koje ga optužuju da se protivio stvaranju kompenzacionog fonda za strane radnike.

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Amnesti internešenel, i fudbalski Savezi brojnih zemalja učesnica Mundijala, već su se izjasnile za osnivanje takvog fonda, posebno za obeštećenje porodicama radnika koji su poginuli na lokacijama na kojima su sada stadioni.

Autor: Telegraf.rs

#fudbal

#katar

#obeštećenje