To je deo paketa Spremni za 55%, kojim je EU postavila sebi cilj da smanji neto emisiju gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine.

Savet Evropske unije i Evropski parlament postigli su sinoć dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih automobila i vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, tj. benzin i dizel, od 2035.

– Ovaj sporazum otvara put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u EU. Svet se menja i mi moramo ostati lideri u inovacijama - rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Češko predsedništvo pregovaralo je u ime 27 država članica EU sa predstavnicima EP. Postignut je dogovor da se emisija ugljen-dioksida iz novih automobila smanji za 55% i 50% za kamione do 2030. godine, u poređenju sa nivoom iz 2021. godine. Zbog toga bi do 2035. godine trebalo postići nultu emisiju i za nove automobile i za kamione.

Sporazum je deo paketa Spremni za 55%, kojim je EU postavila sebi cilj da smanji neto emisiju gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine.

Autor: redportal.rs

#EU

#automobili

#emisija gasova

#unutrašnje sagorevanje