Zabrana uzgoja maka, koju je uvela talibanska vlada u aprilu doprinela je skoku cene opijuma, ali nije imala uticaja na obim ovogodišnje žetve

Uzgoj opijuma u Avganistanu je od početka godine porastao za 32 odsto, ističe Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC).

- Avganistanski poljoprivrednici su zatečeni u klopci ilegalne opijatske privrede, dok zaplene oko Avganistana pokazuju da trgovina opijatima ne popušta - istakla je izvršna direktorka UNODC Gada Vali.

Zabrana uzgoja maka, koju je uvela talibanska vlada u aprilu doprinela je skoku cene opijuma, ali nije imala uticaja na obim ovogodišnje žetve, navodi Kancelarija UN u saopštenju.

Prema UNODC, čije je sedište u Beču, ove godine je sa 233.000 hektara registrovana treća po veličini površina korišćena za uzgoj opijuma od početka praćenja. Skoro tri četvrtine opijuma iz Avganistana, 73%o, dolazi sa jugozapada zemlje.

- Međunarodna zajednica mora da se brine o akutnim potrebama stanovništva Avganistana i zaustavi kriminalne grupe koje trguju heroinom i time nanose štetu ljudima širom sveta - zatražila je Vali.

Opijati iz Avganistana, prema UN, dominiraju međunarodnim crnim tržištem i čine 80 odsto svih isporuka u svetu. UNODC ističe da kada su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine i kada su formirali vladu, nije došlo do prekida izvoza narkotika, preneo je Tanjug.

Tokom rata u Avganistanu od 2001.do 2021. talibani su kontrolisali i oporezivali trgovinu opijumom.

Zabrana uzgoja maka, koja je uvedena u aprilu, ocenjena je kao pokušaj talibana da izdejstvuju međunarodno priznanje, ali je pitanje, navodi UNODC, koliko će strogo primenjivati tu meru.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Opijum

#mak