Trenutne klimatske politike dovode do zagrevanja od 2,8 stepeni Celzijusa

Svet se kreće ka „klimatskoj katastrofi”, upozorile su UN u danas objavljenom izveštaju, koji je pokazao koliko su zemlje zapravo daleko od svojih postavljenih i „nedovoljnih” klimatskih planova.

Izveštaj Programa UN za životnu sredinu (UNEP) upozorava na veliki jaz između akcija potrebnih za ograničavanje porasta globalnih temperatura kako bi se izbegli najgori efekti klimatskih promena i onoga što zemlje rade i onoga što su obećale da će uraditi.

Trenutne klimatske politike dovode do zagrevanja od 2,8 stepeni Celzijusa, a planovi zemalja za narednu deceniju doveli bi do povećanja temperature od 2,4 do 2,6 stepeni Celzijusa.

Vreme za postepene promene je prošlo i „samo fundamentalna transformacija naših ekonomija i društava može nas spasiti od sve brže klimatske katastrofe“, upozorila je izvršna direktorka UNEP-a Inger Andersen.

Prema Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015. godine, zemlje su se obavezale da preduzmu mere za smanjenje emisije gasova staklene bašte kako bi ograničile globalno zagrevanje znatno ispod 2 ili 1,5 stepena Celzijusa.

Svet se već suočava sa sve češćim poplavama, olujama, toplotnim talasima i šumskim požarima, a ako se prekorači granica zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa, očekuju se još razorniji ekstremni vremenski događaji.

Procenjuje se da će klimatski planovi, poznati kao nacionalno određeni doprinosi (NDC), smanjiti globalne emisije za između pet i 10 procenata do 2030. godine, ili tri do šest milijardi tona, u poređenju sa sadašnjom politikom.

Ali potrebno je smanjiti štetne gasove za još 20 do 23 milijarde tona do 2030. da bi se postigao cilj da se temperatura ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, odnosno 12 do 15 milijardi tona da ostane u granicama od 2 stepena Celzijusa.

Zemlje su takođe "spale sa koloseka" u ispunjavanju svojih globalno "krajnje neadekvatnih" klimatskih planova, upozorava se u izveštaju objavljenom uoči najnovijih međunarodnih pregovora o klimi u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Šef UN-a Antonio Gutereš pozvao je razvijene zemlje da preduzmu ambicioznije klimatske planove, okončaju zavisnost od fosilnih goriva i povećaju učešće Svetske banke u borbi protiv klimatskih promena.

- Moramo zatvoriti jaz u emisijama pre nego što nas sve pogodi klimatska katastrofa - dodao je Gutereš.

Autor: redportal.rs

#Klimatske promene

#UN

#zagađanje